Zo verwarmt u uw veranda deze winter

 
veranda in de winter
Niets is leuker dan op een winterdag vanuit uw veranda naar uw besneeuwde tuin te kijken. In dat geval kunt u een goede verwarmingsinstallatie in uw veranda wel gebruiken. Wij lijsten de mogelijkheden voor u op.

  1. Centrale verwarming
  2. Vloerverwarming
  3. Kachel
  4. Elektrische radiator

1. Centrale verwarming

De eenvoudigste oplossing is natuurlijk de centrale verwarming door te trekken naar de veranda en radiatoren bij de muren te plaatsen. Ook kan u ervoor kiezen radiatoren in convectorputten te plaatsen, al leidt dat wel tot warmteverlies. Voorwaarde om de centrale verwarming door te trekken is dat uw verwarmingsketel voldoende capaciteit bezit.


2. Vloerverwarming

Als u vindt dat radiatoren het zicht van uw veranda ontsieren, kunt u ook voor vloerverwarming kiezen. Nadeel is dat het vrij lang kan duren voor de veranda opgewarmd raakt en dat de warmte nog lang blijft hangen. De betonnen ondervloer houdt de warmte namelijk lang vast.


3. Kachel

Eventueel kan u ook een hout- of gaskachel laten plaatsen. Zo’n kachel brengt extra gezelligheid in uw veranda, zeker op winterdagen. Bij een gaskachel volstaat het om een kleine afvoer naar buiten te voorzien. Houtkachels vereisen meestal een hogere pijp, die boven het dak van de veranda uitsteekt.


4. Elektrische radiator

Gebruikt u uw veranda niet zo vaak tijdens de wintermaanden, dan kan een elektrische radiator genoeg zijn. U kan de radiator vrijstaand op de vloer of aan een muur bevestigen.


Veranda in de winter

Warmtebehoud begint bij een doordachte verandabouw

De mate waarin uw veranda de warmte vasthoudt, hangt veel af van hoe ze gebouwd is. Heeft ze drie grote glaspartijen, dan gaat er meer warmte verloren dan als ze maar twee of één glaswand heeft. Ook de keuze van het glas is zeer belangrijk. Dat moet een isolatiewaarde hebben van minstens 1,5 W/m²K. De beste keuze is uiteraard hoogrendementsglas. Laat u een veranda plaatsen, dan zorgt u er ook best voor dat er voldoende isolatiemateriaal is aangebracht. De isolatielaag onder de veranda moet minstens 6 cm dik zijn.

Capaciteit berekenen

Welke soort verwarming u nadien ook kiest, het toestel moet voldoende warmte kunnen bieden. Hoeveel watt u nodig hebt, valt eenvoudig te berekenen. Bereken de oppervlakte van de vloer (lengte x breedte) en vermenigvuldig dat getal met 200.

Is uw veranda naar het zuiden of het zuidwesten gericht, dan kunt u 10 tot 15% van het aantal watt aftrekken. Hebt u zonnewering geïnstalleerd, wordt dat zelfs 25%.

Vraag advies en vrijblijvend offertes aan