In de zomer kan een veranda als een serre aanvoelen. Zelfs op mooie nazomerdagen kan de temperatuur er al snel oplopen. Ventilatie plaatsen in de veranda is daarom een goed idee. Maar ook zonnewering is nodig om uw veranda aangenaam koel te houden.

Ventilatie

Ventileren kan op verschillende manieren. U kan bijvoorbeeld ventilatie laten aanbrengen in het dak, zoals openschuivende of kantelende glaspanelen. Ook in de zijwanden kan ventilatie geplaatst worden. Deuren of draai- en kiepramen helpen al heel wat om de temperatuur draaglijk te houden.

Daarnaast kan u kiezen voor mechanische ventilatie. Daarbij wordt op het hoogste punt van het dak van de veranda een afzuigsysteem geplaatst dat de afvoer van warme, vochtige lucht regelt.

Zonnewering

Vaak helpt ventilatie wel, maar wordt het na de middag toch te warm in de veranda, of hindert het felle zonlicht u te veel als u wil lezen of op de computer werken. Dan is een goed zonnewering systeem hard nodig.

U kan kiezen uit verschillende types. Zo is er zonnewering voor de buitenzijde van de veranda of zonnewering die binnenin geïnstalleerd moet worden. Voor binnen zijn er bijvoorbeeld rolgordijnen, vouwgordijnen en jaloezieën.

Buitenzonwering is duurder, maar tegelijk het meest doeltreffend. De zonnestralen worden namelijk geblokkeerd nog voor ze het glas kunnen bereiken. Zo kan u elektrische zonnewering in doek laten plaatsen op het dak.

Een andere mogelijkheid als zonnewering zijn zogeheten ‘screens’. Die beschutten u wel van te veel licht en warmte in de veranda, maar belemmeren niet uw zicht op de tuin. Er bestaan zowel screens voor buiten als voor binnen in de veranda.

Ook zonwerend glas is het overwegen zeker waard. Dit soort zonnewering weerkaatst een groot deel van de UV-straling en houdt op die manier twee keer zoveel warmte tegen als dubbel glas.

Planten als zonnewering

Een extra, natuurlijke vorm van zonnewering is ook mogelijk door in de tuin, voor de ramen van de veranda, bladverliezende planten en struiken aan te brengen. In de zomer zorgen ze voor welkome schaduw, in de winter kan de zon door hun takken schijnen.

Op zoek naar een veranda die niet als een serre aanvoelt?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in veranda bouw.