Zo isoleer je je veranda

Isolatie veranda

1. Isolatie buitenmuur | 2. Beglazing | 3. Dakbedekking | 4. Raamprofielen | 5. Vloerisolatie | 6. Vorm van het dak

Koud in de winter, heet in de zomer: een veranda is niet opgewassen tegen extreme weersomstandigheden. Maar door uw veranda voldoende te isoleren, kunt u ze het hele jaar door gebruiken als de extra leefruimte die u vast altijd al wou.

Met de strenge winterdagen in het vooruitzicht is het een bijzonder goed idee om nu nog uw veranda te isoleren. Maar ook ’s zomers bewijst de isolatie zijn nut. Dankzij de isolatie verandert uw veranda niet in een bakoven, maar blijft het er zelfs op hete dagen aangenaam vertoeven. Maar wat zijn de mogelijkheden om uw veranda te isoleren

1. Isolatie tegen buitenmuur

Aangezien een veranda altijd tegen een woning wordt aangebouwd, moet in de eerste plaats de overgang naar de buitenmuur van uw woning goed geïsoleerd zijn en een vochtkering hebben. Zoniet wordt die overgang een grote koudebrug, wat dan weer condensatie en op den duur ook schimmel met zich meebrengt. Een vakman in verandabouw heeft alle kennis om die isolatie correct aan te brengen, tot in de fundering toe.

2. Hoogrendementsglas veranda

Aangezien een veranda vooral uit glaspartijen bestaat, kiest u best voor hoogrendementsglas. Dat isoleert veel beter dan gewoon dubbel glas. Hoogrendementsglas laat gemiddeld maar 30% van de warmte ontsnappen. Bij dubbel glas loopt het warmteverlies op tot 70%.

3. Isolerende dakbedekking

Ook de dakbedekking is van belang voor uw veranda. Ook hiervoor kunt u hoogrendementsglas kiezen. Daarnaast bestaan er doorzichtige kunststofplaten, zoals acrylaat- en poycarbonaatplaten. Acrylaat isoleert beter dan polycarbonaat, maar is ook duurder.

Toch zijn kunststofplaten geen goede oplossing als u uw veranda echt als leefruimte wil gebruiken. Regen of hagel die op kunststofplaten valt, creëert immers een trommeleffect.

Ontvang gratis advies voor de isolatie van je veranda

Vind een verandaspecialist in je regio

4. Raamprofielen

Behalve over het glas zelf, denkt u ook best na over de vensterprofielen. Houten kozijnen isoleren het best, maar zijn ook het duurst en vragen relatief veel onderhoud. Profielen uit staal en PVC isoleren het minst, aluminium ligt ergens tussenin.

Stalen en aluminium profielen worden best uitgerust met een zogeheten ‘thermische onderbreking’. Het profiel heeft daarbij een holle kern. De lucht in de holte heeft een isolerende werking en voorkomt zo condensatie.

5. Vloerisolatie

Zonder isolatie voelt de vloer van uw veranda in de winter sowieso koud aan. Om comfortabel in uw veranda te kunnen zitten, moet de vloerisolatie minstens 6 cm dik zijn.

6. Vorm van het dak

Isolatie veranda
Kies je voor een plat of hellend dak?

Ook de vorm van het gebouw speelt een rol in de warmtehuishouding van uw veranda. Een puntdak vereist meer glas- of kunststofplaten en verliest dus ook meer warmte dan een plat dak. Anderzijds warmt een veranda met een plat dak in de zomer sneller op.

Vergeet ook niet dat u voortaan geen bouwaanvraag voor veranda’s meer hoeft in te dienen. Wel moet u de stedenbouwkundige dienst van uw woonplaats op de hoogte brengen.

Laat je adviseren voor de isolatie van jouw veranda

Vraag vrijblijvend offertes aan