Veranda

Een open veranda plaatsen: kinderspel of verspilling?

Open veranda plaatsen

Binnenkort staat de lente weer voor de deur. De ideale moment om lekker te genieten van jouw tuin in een heerlijk voorjaarszonnetje. Om beschut te blijven, kan je best een open veranda plaatsen. Lekker warm, maar toch geniet je van de prachtige natuur.

Waarom kiezen voor een open veranda?

Het is de ideale oplossing voor het Belgische weer. Tijdens de lente – en zomermaanden is het weer wisselvallig. Bij een open veranda mag het gerust regenen. Je blijft beschermd tegen stortbuien of onweer. Als het warm is, krijg je toch wat verluchting. Het is de ideale mix. Van herfst tot zomer: een open veranda kan altijd. Je hebt rechtstreeks contact met de natuur.

Welke bouwmaterialen moet ik gebruiken voor een open veranda?

Je hebt verschillende keuzes voor bouwmaterialen. Een veranda uit aluminium is veruit het populairste materiaal. Wie het iets goedkoper wil, kan voor pvc kiezen. Daarnaast is er ook een houten constructie. Een houten open terras geeft meer warmte en authenticiteit. Het is ook tijdlozer, maar iets zeldzamere houtsoorten zijn erg prijzig.

Open veranda plaatsen

Welk dak plaats ik bij een open veranda?

Mensen die een open veranda plaatsen, moeten goed uitkijken naar het soort dak. Want ook daar heb je verschillende keuzes voor. De meeste veranda’s hebben kunststof dakplaten, gemaakt van polycarbonaat. Door de dikte en sterkte van het materiaal kan er geen zonlicht door. Op de tweede plaats komen opale dakplaten. Die platen laten slechts een stukje zonlicht door. Tot slot kan je kiezen voor een helder dak. Daar komt meer warmte door. Je kan ook door het dak heen kijken.

Mag ik zomaar een open veranda plaatsen?

In sommige gevallen mag je meteen een open veranda plaatsen. Toch moet je rekening houden met drie factoren

  1. Open Veranda moet kleiner zijn dan veertig vierkante meter
  2. Dak mag niet hoger zijn dan vier meter
  3. De veranda moet binnen jouw eigendom blijven

Als je niet voldoet aan deze drie voorwaarden, dan moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Daarnaast is het verplicht om een architect erbij te halen. De kosten van de open veranda zullen dan stijgen.

Wat is het prijskaartje van een open veranda?

De prijzen schommelen tussen 800 en 2.500 euro. Alles hangt af van de keuze van de bouwmaterialen. Wie pvc gebruikt, zal goedkoper een open veranda plaatsen. Hout en aluminium zijn iets duurder. Ook de extra opties wegen zwaarder door op het budget. Kies je voor zijwanden? Of voor een dak van polycarbonaat? Toch is een open veranda een goede investering. Het is goedkoper dan een gesloten veranda. Daarnaast stijgt de waarde van jouw woning. Leveranciers raden vooral aan om prijzen te vergelijken. Wie dat doet, spaart een centje uit. Ten slotte biedt de overheid een btw-korting aan. Als jouw huis tien jaar of ouder is, betaal je 6% btw.

Hoelang duurt de plaatsing van een open veranda?

Niet meer dan een dag. Door de jaren heen is de bouwwijze van  een open veranda positief geëvolueerd. Een verandabouwer kan ’s ochtends beginnen en net na de middag al gedaan hebben. Daarom is het net belangrijk om een goede keuze van leverancier te maken.

Welke opties kan ik toevoegen aan de open veranda?

Je kan heel ver gaan in de uitbouw van een open veranda. Eerst is er de keuze van de wanden. Daar heb je keuze tussen aluminiumprofielen of hout. Ten tweede speelt de verlichting ook een rol. Een sfeervolle verlichting geeft een extra dimensie aan de open veranda. Ten slotte kan je een open veranda ook verwarmen. Daarom wordt er vaak een kachel of externe verwarming toegevoegd. Wie het niet té bruin wil bakken, kan nog een zonnewering aanschaffen.

Vergt het onderhoud van een open veranda veel tijd?

Ook dat hangt af van de keuze van bouwmateriaal. Een open veranda van aluminium kan jaren meegaan zonder enige vorm van onderhoud. Een houten veranda daarentegen is esthetisch mooier, maar vergt meer onderhoud. Hout is een natuurlijke grondstof. Het heeft daarom sneller last van verkleuring. Daarom is regelmatig onderhoud aangewezen. Er is bijvoorbeeld altijd een risico op kleine scheurtjes in de houtwanden. Dat moet zo snel mogelijk voorkomen worden. Open veranda’s uit pvc hebben weinig onderhoud nodig, maar zullen sneller aan vervanging toe zijn.

Speelt de fundering een grote rol bij de bouw van een open veranda?

Jazeker, de fundering is de basis van alles. Veel mensen vergeten het belang een goede fundering. Wie een open veranda wil bouwen, moet een geïsoleerde vloerplaat hebben. Daarnaast is een vochtscherm aangewezen. Als je dat niet doet, loop je risico op vochtproblemen en condensatie. Het is van kapitaal belang om dit te bespreken met de verandabouwer.

Open veranda plaatsen

Een open veranda plaatsen? De perfecte mix tussen gezelligheid en natuur

Een open veranda plaatsen is kinderspel. Op minder dan een dag tijd heb je een open veranda in jouw tuin. Wie genoeg plaats heeft, moet zeker niet twijfelen. In tegenstelling tot een gesloten veranda is een open veranda modern en hip. De prijs is erg voordelig. Je kan maximaal genieten van de prachtige fauna en flora in jouw tuin. Als je de prijzen van verschillende leveranciers vergelijkt, maak je dubbele winst. Met de lente in het vooruitzicht heeft jouw tuin maar een ding nodig: een open veranda.

Geplaatst in:


Tags:

Plaats een reactie