Veranda isoleren: welke vloer, dak en raamprofielen kiezen?

Koud in de winter, heet in de zomer: een veranda is niet opgewassen tegen extreme weersomstandigheden. Maar door een veranda voldoende te isoleren, kan je ze het hele jaar door gebruiken als de extra leefruimte die je vast altijd al wou.

Tijdens de strenge winterdagen is het een bijzonder goed idee om een veranda te isoleren. Maar ook ’s zomers bewijst de isolatie zijn nut. Wordt het in de zomer veel te warm in jouw veranda? Dankzij de isolatie verandert de veranda niet in een bakoven, maar blijft het er zelfs op hete dagen aangenaam vertoeven.

Maar wat zijn de mogelijkheden om een veranda te isoleren?

Vraag GRATIS advies

Isolatie veranda

Een veranda isoleren: hoe doe je dat?

Isolatie tegen de buitenmuur

Aangezien een veranda altijd tegen een woning wordt aangebouwd, moet in de eerste plaats de overgang naar de buitenmuur van je woning goed geïsoleerd zijn en een vochtkering hebben.

Zoniet wordt die overgang een grote koudebrug, wat dan weer condensatie en op den duur ook schimmel met zich meebrengt. Een vakman in verandabouw heeft alle kennis om die isolatie correct aan te brengen, tot in de fundering toe.

Plaats hoogrendementsglas in je veranda

Aangezien een veranda vooral uit glaspartijen bestaat, kies je best voor hoogrendementsglas. Dat isoleert veel beter dan gewoon dubbel glas. Hoogrendementsglas laat gemiddeld maar 30% van de warmte ontsnappen. Bij dubbel glas loopt het warmteverlies op tot 70%.

Dak veranda isoleren

Veranda in de winter: welke soort dakbedekkingOok de dakbedekking is van belang voor een veranda. Ook hiervoor ka je hoogrendementsglas kiezen. Zo is hoogrendementsglas een betere optie dan gelaagd glas. Hoogrendementsglas heeft immers een hogere isolatiewaarde. Het laat maar 40 tot 20% van de warmte ontsnappen. Bij dubbel glas is dat 70%.

Bovendien laat het de helft minder licht door, wat aangenamer is voor jouw ogen. Zonlicht dat invalt op een horizontaal vlak kan immers tot vijf keer zo sterk zijn als licht op een verticaal vlak. Vooral als je graag leest in de veranda, is hoogrendementsbeglazing dus nuttig.

Daarnaast bestaan er doorzichtige kunststofplaten, zoals acrylaat- en poycarbonaatplaten. Acrylaat isoleert beter dan polycarbonaat, maar is ook duurder.

Kunststofplaten zijn minder geschikt als dakbedekking voor jouw winter veranda. Bij regenval geven die immers een trommeleffect. Ook zink en roofing zijn degelijke opties, maar zij zijn helemaal niet doorschijnend en verminderen dus de hoeveelheid licht

Vraag advies en vergelijk offertes

Kies adequate raamprofielen

Isolatie veranda: welke raamprofielen?Behalve over het glas zelf, denk je ook best na over de vensterprofielen. De profielen van jouw veranda moeten de warmte genoeg isoleren en hebben dus best een lage U-waarde.

  • Voor stalen en PVC-profielen ligt die rond de 1,2 W/m²K;
  • Voor aluminium kozijnen is dat 0,88 of zelfs 0,78 W/m²K.
  • Houten profielen isoleren het best. Daar ligt de U-waarde rond 0,63 W/m²K. Hou er wel rekening mee dat houten profielen meer kosten.

Houten kozijnen isoleren het best, maar zijn ook het duurst en vragen relatief veel onderhoud. Profielen uit staal en PVC isoleren het minst, aluminium ligt ergens tussenin.

Stalen en aluminium profielen kunnen het best voorzien worden van een thermische onderbreking. De lucht in de holle kern van het profiel heeft isolerende eigenschappen en voorkomt condensatie. Ook voor stalen profielen is zo’n onderbreking aangeraden.

Veranda vloer isoleren

Om het ’s winters comfortabel te hebben in jouw veranda, moet de vloerisolatie minimaal 6cm dik zijn. Hoeveel isolatie je uiteindelijk aanbrengt, hangt ook af van de doorgangen naar het huis. Zijn de ramen en deuren weggebroken of kunnen ze nog afgesloten worden?

Vloerverwarming plaatsen

Veranda in de winter: vloerverwarmingVoor winters gebruik van de veranda heb jedegelijke verwarming nodig.

  1. De centrale verwarming doortrekken is de eenvoudigste oplossing. Ook kan u ervoor kiezen radiatoren in convectorputten te plaatsen, al leidt dat wel tot warmteverlies. Voorwaarde om de centrale verwarming door te trekken is dat je verwarmingsketel voldoende capaciteit bezit.
  2. Een elegantere, minder zichtbare oplossing is vloerverwarming. Als je vindt dat radiatoren het zicht van uw veranda ontsieren, kan je ook voor vloerverwarming kiezen. Nadeel is dat het vrij lang kan duren voor de veranda opgewarmd raakt en dat de warmte nog lang blijft hangen. De betonnen ondervloer houdt de warmte namelijk lang vast.
  3. Een kachel op gas of hout biedt dan weer extra gezelligheid, zeker op winterdagen. Bij een gaskachel volstaat het om een kleine afvoer naar buiten te voorzien. Houtkachels vereisen meestal een hogere pijp, die boven het dak van de veranda uitsteekt.
  4. Elektrische radiator: gebruik je jouw veranda niet zo vaak tijdens de wintermaanden, dan kan een elektrische radiator genoeg zijn. Je kan de radiator vrijstaand op de vloer of aan een muur bevestigen.

Vorm van het dak

Ook de vorm van het gebouw speelt een rol in de warmtehuishouding van uw veranda. Een puntdak vereist meer glas- of kunststofplaten en verliest dus ook meer warmte dan een plat dak. Anderzijds warmt een veranda met een plat dak in de zomer sneller op.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?

2*. Welk materiaal verkiest u?

3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?

4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.