Een carport uit hout is goud! Maar welk hout kiezen?

Je wilt graag een carport bouwen, maar je weet niet waar te beginnen? De eerste keuze die je moet maken is het materiaal dat je gaat gebruiken. Naast aluminium is hout nog altijd het meestgebruikte materiaal. Het straalt authenticiteit en warmte uit en het is makkelijk te bewerken.

Welk hout voor een carport kiezen? Dit is onze top 3!

Een houten carport is een goedkoop alternatief voor een garage. Een carport is niet alleen een praktische manier om je auto te beschermen tegen weer en wind. Het is ook een esthetische toevoeging aan je woning. Houten structuren passen praktisch bij elke woning.

Vraag advies aan een carportspecialist

Welk hout voor carport kiezen?

Douglashout is de meest veelzijdige houtsoort

Douglashout komt van de douglasspar. Deze soort komt vooral voor in Noord-Amerika en Europa.  Deze harde houtsoort heeft een roodbruine uitstraling en een middelmatige levensduur. Het kan praktisch voor elke doeleinde gebruikt worden.

Eik of kastanje, de Europese sterkhouder

Eik- of kastanjehout is zeer gegeerd, maar er hangt wel een prijskaartje aan vast. Deze houtsoorten hebben een warme uitstraling en gaan zeer lang mee.

Verlijmd vuurhout voor lichte structuren

Dit hout komt van de fijnspar en wordt ook wel gelamineerd hout genoemd. Vuurhout op zich is niet zo’n bestendig hout, daarom wordt het verlijmd. Dit hout laat weinig water toe en is dus wel goed bestand tegen schimmels.

Kies voor duurzaam hout

Niet alleen is dit beter voor het milieu. Je carport zal ook langer meegaan en minder snel sporen van slijtage vertonen. Hout wordt in de houtindustrie ingedeeld in verschillende duurzaamheidsklassen. Om de consument te beschermen zijn deze verschillende categorieën vastgelegd in de Europese wetgeving. Ze worden bepaald op basis van de natuurlijke weerstand van de onbewerkte houtsoort tegen weer, schimmels en insecten.

We zetten de duurzaamheidsklassen van hout op een rijtje

  1. Duurzaamheidsklasse 1: gaat 25 jaar en langer mee (tropische houtsoorten)
  2. Duurzaamheidsklasse 2: gaat tussen 15 en 25 jaar mee (taxus, kastanje en eik)
  3. Duurzaamheidsklasse 3: gaat tussen 10 en 15 jaar mee (notenhout en douglashout)
  4. Duurzaamheidsklasse 4: gaat tussen 5 en 10 jaar mee (vuurhout)
  5. Duurzaamheidsklasse 5: gaat minder dan 5 jaar mee (essen, populieren en wilgen)

Welk soort hout past bij jouw carport?

Tropisch hout is niet altijd schadelijk voor het milieu

Welk hout voor carport kiezen

Tropisch hout is door zijn herkomst een omstreden keuze. Tropisch hout is een hardhout en gaat zeer lang mee, het behoort tot de hoogste duurzaamheidsklasse. Het kappen van tropisch hout is vaak zeer belastend voor de regenwouden en gaat gepaard met dieren- en mensenleed.

Tropisch hout: niet altijd kommer en kwel

Toch zijn er ook milieuvriendelijke opties als je voor tropisch hout wilt gaan. Tropisch hout met het FSC label wordt gekapt in duurzaam beheerde bossen.

FSC staat voor Forest Stewardship Council. Deze organisatie werd in 1993 opgericht om milieubelastende ontbossing tegen te gaan. Vandaag is het een alomtegenwoordig en erkend label dat je op veel verschillende producten tegenkomt.

Wanneer hout, papier of karton dit label draagt wil dat zeggen dat er bedachtzaam wordt omgegaan met het materiaal. Bomen worden voldoende geplant om de populatie in stand te houden en papier of karton wordt uit gerecycleerd materiaal gemaakt.

Wens je een houten carport te laten bouwen?